O dublă lansare de carte a avut loc în 3 aprilie 2025 la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” din Baia Mare, când prof. dr. Ligia Duruș a venit în faţa publicului cu două volume: Perspective parabolice ale puterii totalitare (Editura Actaeon Books, Baia Mare, 2025) și Romanele strigătului înăbușit (Editura Maria Montessori, Baia Mare, 2021).
Evenimentul a constituit un prilej de dialog, de evocări și dezbateri pe o temă extrem de amplă: literatura română din perioada totalitară. Despre cărţi, despre autoare și despre felul în care „strigătul înăbușit” și puterea totalitară cu toate avatarurile ei au inspirat și au determinat apariţia unei literaturi a revoltei, a mesajului subversiv, a evadării în cuvântul spus cu grijă…, dar spus, au vorbit prof.dr. Delia Muntean, prof.dr. Daniela Sitar-Tăut, dr. Dana Buzura-Gagniuc, prof.univ.dr. Gheorghe Glodeanu, conf.univ.dr. Florian Roatiș.
„Cartea Ligiei Duruș Perspective parabolice ale puterii totalitare poate și trebuie să fi e citită, în special de tânăra generaţie, precum o carte de istorie. E trist că autorii acestor opere prezentate în cele două volume nu se mai regăsesc în manualele de limba română. E important să nu se uite faptul că ei au transformat suferinţa în artă, au pus degetul pe rană, au «strigat» prin opere literare memorabile. Literatura a fost panaceul sufl etului unei generaţii nu doar de scriitori, ci și de cititori avizaţi și avizi de lecturi profunde, într-o epocă în care orice cuvânt care nu era pe placul regimului te putea trimite după gratii. Lectura, ca și credinţa, a fost, de asemenea, panaceu și pentru cei care au suferit în închisorile comuniste, și pentru cei care au suferit în afara lor, graţie lucidităţii, talentului, libertăţii de gândire și de exprimare.”
Dana BUZURA-GAGNIUC
Material publicat în revista Nord Literar nr. 4 (263), aprilie 2025