Revista de Cultură ”Nord Literar” este o Instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Maramureș, având misiunea de a contribui la dezvoltarea și cultivarea patrimoniului cultural local și național și la afirmarea spiritualității românești în întreaga lume. Fiind un spațiu de exprimare a vocilor relevante ale literaturii maramureșene și naționale, Revista de Cultură ”Nord Literar” reprezintă un important seismograf al vieții culturale, care reflectă valorile majore ale acestui spațiu și reprezintă un instrument important în integrarea lor în circuitul valorilor naționale. Totodată, revista este un vector cultural, civilizator și educațional, în scopul diversificării categoriilor de public consumator, al atragerii cât mai multor cititori spre lectura de calitate.
(Reprodus după „Nord Literar”, I, nr. 1, iunie 2003)
Pornim la drum cu dorința – dar şi cu ambiția – de a reflecta, în toată complexitatea ei, viața spirituală a unui topos încărcat cu tradiții milenare, un spaţiu aflat – după cum ar spune Lucian Blaga – în „zariște cosmică”. Aspirația scriitorilor din Maramureș de a avea o publicaţie proprie este legitimată de remarcabilul potenţial creator existent azi pe aceste meleaguri, potenţial ilustrat prin numărul cărților ce apar anual în librăriile urbei. Publicat în anul 2000, ”Dicționarul biobibliografic al autorilor maramureșeni” reunește un număr de 234 de autori care au editat, cel puțin un volum până la data apariţiei acestei ample panorame literare. Venind după mai multe tentative lăudabile, dorim să instituţionalizăm eforturile disparate ale predecesorilor noștri printr-o revistă de cultură în măsură să reunească, toate forțele culturale locale. Proiectul nostru nu a apărut din senin, ci a fost anticipat de o serie de preocupări mai vechi, sau mai noi. „Gutinul” (Baia Mare, 1989-1890), ,,Icoane maramureșene” (revistă editată la Satu Mare de G. M. Zamfirescu între 1923-1924), ,,Căminul nostru” (Sighet, 1924), „Pagini culturale” (Sighet, 1926-1929), „Cronica Literară”, supliment al ziarului, „Cronica” (1936-1939), „Nord” (Baia Mare, 1969- 1984), suplimentele „Maramureș” (1969-1902) şi „Graiul de Duminică” (1991) reprezintă doar câteva din titlurile ce merită a fi menționate.
Tentativele de a edita o revistă culturală la Baia Mare s-au înmulțit după 1990 printr-o serie de publicaţii precum „Nord”, (serie nouă), „Măiastra”, „Archeus”, „România km 0”, „Pro Unione”, „Millenium” etc. Deși au scăpat de cenzura politică, unele au avut o existenţă efemeră, deoarece s-au văzut repede confruntate cu o severă cenzură economică.
Apariţia unei noi publicaţii de cultură la Baia Mare se explică prin numărul mare al creatorilor maramureșeni, care au resimțit în mod acut nevoia de a avea revista lor, o revistă care să îi reprezinte în totalitate. Dispariția cenzurii a dus la apariţia unui număr impresionant de cărţi, la manifestarea liberă a potenţialului creator al oamenilor de cultură din Maramureș.
Aceste latenţe dorim să le valorificăm în paginile revistei „Nord Literar”, ce urmează devină un seismograf atent al vieţii culturale. Vom reflecta toate sectoarele culturii, de la literatură la folclor şi la artele plastice. Cadrul instituţionalizat care a lipsit celorlalte publicații maramureșene de după 1990 sperăm să ne acorde stabilitatea financiară absolut necesară unui proiect cultural temeinic şi de lungă durară. Titlul revistei nu a fost ales la întâmplare, el atrăgând atenția asupra unui topos insuficient valorificat până în prezent.
Revista „Nord Literar” vede lumina tiparului într-un moment în care se vorbește tot mai mult de criza literaturii, când multe publicaţii de tradiţie fie au dispărut, fie apar cu mare dificultate. Criza nu este însă una de creaţie, ci una financiară, generată de subfinanţarea actului cultural.
Într-un asemenea context nefavorabil, apariția unei noi publicaţii reprezintă un semn clar al vitalității, chiar dacă este vorba doar de un mensual. Istoria literară ne învaţă că momentele de criză ale literaturii sunt doar aparente și că, de regulă, este vorba doar de o criză a vechiului tip de creație, ce pregătește impunerea elementelor novatoare de mai târziu.
Nu este de mirare că, mod treptat, se metamorfozează şi peisajul revuistic românesc. Probabil că, în curând, tot mai multe reviste se vor muta pe Internet. Va constitui acest fenomen un handicap sau dimpotrivă, un câștig, prin creșterea numărului de cititori şi prin impunerea simultană a materialelor atât în țară, cât şi în afara hotarelor? Timpul va decide. Până atunci, pornim la drum plini de optimism, dar şi conștienți de dificultățile – nu puţine – care ne așteaptă. De ce abia acum? Pentru că abia acum au fost întrunite condițiile necesare instituţionalizării unei publicații culturale. O publicaţie care să reflecte valorile majore ale acestui „Nord literar” şi care să supravieţuiască, cât mai mult timp. Sperăm ca ea să contribuie din plin la stimularea vieții literare maramureșene. Scopul este depăsirea provincialismului şi integrarea cât mai rapidă în circuitul valorilor naţionale. De altfel, condiţia provinciei s-a schimbat în mod radical în ultimii ani, vechile centre ce monopolizau viaţa culturală a țării fiind concurate în mod serios de către noile centre ce au început să se impună după 1990. Această deschidere este ilustrată deja, în sumarul primului număr, prin prezența prietenilor din diferite centre ale țării, prieteni care au răspuns cu generozitate la solicitările noastre.
Sign in to your account