Am grăbit puțin primăvara cu dialoguri culturale la temperaturi înalte, ca o pendulare elegantă între proză, poezie, filosofie, critică. Am adunat din nou și din nou lângă noi toate vârstele creației cuprinse în spațiul Nordului.
Prolegomene la o istorie a diarismului românesc
La Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” din Baia Mare, într-o sală plină de cadre didactice, universitari, doctoranzi, elevi și cititori, profesorul Gheorghe Glodeanu și-a lansat un volum monumental: Prolegomene la o istorie a diarismului românesc, apărut de curând la Editura Eikon. Un prilej de dialog, de trecere prin temele abordate de autor în masiva și importanta sa operă și de a asculta referințele critice prezentate de prof.dr. Delia Muntean și de lector dr. Ioana Bud ori discursul interesant al editorului Valentin Ajder.
„Privite laolaltă, creațiile diaristice propuse de exeget aparțin unor oameni cu blazon spiritual, care au ceva de oferit și lasă urme asupra cititorilor. Jurnalele vizitate sunt, în același timp, cronică de familie, Bildungsroman, radiografie a lumii scriitorilor, însemnări de sanatoriu.” (Delia Muntean)
„Lucrarea cu dimensiuni ciclopice a domnului profesor Gheorghe Glodeanu vizează o hermeneutică a egoficțiunilor, în special a scriiturii diaristice, cu atât mai mult cu cât asistăm, în ultimii ani, la o revitalizare a interesului pentru așa-numita literatură de sertar, o vogă a literaturii autenticiste. Lectorul zilelor noastre mizează din ce în ce mai mult pe o comunicare neliteraturizată a experienţelor existenţiale decisive. Nu mai căutăm exprimarea calofilă, ci sinceritatea absolută a colii de hârtie.” (Ioana Bud)
„Este cea mai mare și complexă carte despre ziarul intim, nu este exhaustivă, așa cum a spus și autorul, dar cuprinde peste 95% din jurnalele importante publicate vreodată la noi.” (Valentin Ajder)
O impresionantă trecere în revistă a unor amintiri comune relevate de poetul sătmărean George Vulturescu, precum și mărturisiri importante ale autorului – toate au contribuit la reușita acestui eveniment moderat de Dana Buzura-Gagniuc.
Sfera inteligibilă în tradiția platonică și creștinism
„O sărbătoare a spiritului” a fost numită întâlnirea derulată sub semnul „Dialogurilor Nordului”, în cadrul căreia s-a lansat și volumul Sfera inteligibilă în tradiția platonică și creștinism al profesorului Viorel Igna, apărut de curând la Editura Tribuna din Cluj-Napoca. Un prilej de ample discuții și un privilegiu de a asculta prelegerile unor filosofi de marcă ai prezentului, precum prof. univ. dr. Gaetano Mollo de la Universitatea din Perugia, Ștefan Marinca de la Universitatea din Münster (Germania) și prof. univ. dr. Petru Dunca – Școala Doctorală de Filosofie a Centrului Universitar Nord, Baia Mare, coordonatorul tezei de doctorat a lui Viorel Igna. Autorul, născut în Ardusat, locuiește în prezent în Perugia și, „de mai bine de treizeci de ani, printr-o aspirație personală, aprofundează metafizica prin studii filosofice și reflexii despre platonism, creștinism, neoplatonism și tradiția ezoterică”.
Parfumul satului copilăriei lui Augustin Buzura
O întâlnire cu emoție și parfum de amintiri a fost lansarea cărții Buzura la Berința. Locul de unde n-a plecat niciodată a Danei Buzura-Gagniuc. Volumul, apărut în condiții grafice de excepție la prestigioasa Editură Școala Ardeleană din Cluj-Napoca, relevă o latură mai puțin cunoscută a scriitorului, aducând pe tapet povești inedite din copilăria și adolescența sa, așa cum au fost ele spuse de familie, de oamenii din sat, de cunoscuți. De asemenea, sunt scoase la lumină tulburătoarele scrisori pe care Augustin Buzura le-a trimis părinților în perioada studenției sale la Facultatea de Medicină din Cluj-Napoca. O întreagă mitologie a spațiului de unde provine, personaje, locuri, povești care stau la baza multora dintre scrierile sale au fost puse pe tapet de autoare, care este nepoata scriitorului.
Evenimentul, elegant și sensibil moderat de redactorul-șef al revistei, dr. Delia Muntean, a stârnit multe mărturii și mărturisiri din partea celor prezenți. Despre activitatea și opera lui Augustin Buzura, precum și despre volumul proaspăt apărut au vorbit prof.univ.dr. Gheorghe Glodeanu, Gheorghe Pârja, dr. Teodor Ardelean, Mircea Bochiș, Săluc Horvat. S-a citit emoționantul mesaj al președintelui Consiliului Județean Maramureș, Gabriel-Valer Zetea, s-a vizionat intervenția editorului Vasile George Dâncu și s-au ascultat mărturisirile oamenilor din Berința veniți la eveniment, unii dintre ei fiind chiar personaje în cartea proaspăt lansată.
Nord Literar lansat la Colegiul Pedagogic
Prima lansare de anul acesta a revistei de cultură Nord Literar a avut loc în ajunul Zilei Internaționale a Poeziei, la Colegiul Național Pedagogic „Regele Ferdinand” din Sighetu Marmației, în fața unei săli pline de elevi, dascăli și invitați. Lansarea a fost parte a unui eveniment mai amplu, organizat de Centrul Cultural din Sighetu Marmației și de Catedra de limba și literatura română de la Colegiul Național Pedagogic „Regele Ferdinand”, dedicat deopotrivă literaturii și lui Gheorghe Chivu, dascăl și poet care a amprentat prin personalitatea sa viața culturală a Sighetului.
S-a vorbit despre volumul Gheorghe Chivu – destin liric, de dr. Dorel Todea, despre poezia și pictura acestuia. Gazde bune ne-au fost prof. dr. Odarca Bout, prof.dr. Dorel Todea, prof. Ileana Matus, prof. Daniel Todea și conf.univ.dr. Gheorghe Mihai Bârlea.
„Mă gândeam cu ce ar trebui să rămâneți voi, cei care aspirați spre statutul de dascăl, cei care veți lucra cu cea mai importantă, mai delicată, mai nobilă, mai periculoasă materie primă: sufletul copilului. Să țineți seama și să învățați că s-a vorbit aici despre dascălul-concept. Nu întâmplător ne-am adunat aici, în punctul cel mai de nord al județului, să lansăm revista Nord Literar. Cine suntem noi? Suntem o instituție din subordinea Consiliului Județean Maramureș, care editează o revistă de literatură. Ce facem noi? Aducem pe tapet pe cei mai importanți scriitori și creatori contemporani (și nu numai), pentru că scrisul este expresia prezentului literar, social, istoric, politic. Aducem în paginile revistei pe scriitorii importanți ai Maramureșului, dar suntem ancorați și în fenomenul cultural național și internațional și am început să facem antologii, adică să tezaurizăm, pe genuri și pe autori, cele mai importante materiale din revista noastră.” (Dana Buzura-Gagniuc)
Umbre pe oglinda lumii
Un eveniment reușit în spațiul atât de primitor de la Shura Bistro Caffé a fost lansarea volumului Umbre pe oglinda lumii al scriitoarei Florica Bud. O antologie consistentă, apărută la Editura Actaeon Books, prezentată de prof.dr. Daniela Sitar-Tăut, prof.dr. Valeria Bilț, conf.univ.dr. Gheorghe Mihai Bârlea. Personalitate activă a cetății, implicată pe multiple paliere ale vieții culturale, o risipitoare de altruism și de energie bună, Florica Bud adună de mult timp în jurul său oameni pasionați de literatură.
„Ea a creat, într-o oarecare măsură, ceea ce am numit autostrada culturală București-Baia Mare, o punte între Uniunea Scriitorilor din România, Filiala București, și Baia Mare. (…) În cheie ludică, dar cu un sarcasm moderat, de prunc răzgâiat care-și permite datul universal cu tifla, fiindcă nu e sancționat, Florica Bud descrie climatul politic și social autohton, având acces la secrete secretoase, din interior știute, care, prin devoalare, par și mai picante.” (Daniela Sitar-Tăut)
Decorul evenimentului a fost asigurat de fotografiile cu flori ale Floricăi Bud.
„Noi și poezia”
Am fost „Noi și poezia”, într-o seară de început de primăvară, adunați laolaltă elevi, dascăli, scriitori și artiști la Shura Bistro Caffé din Baia Mare, în spațiul care a început să fie tot mai mult un loc de întâlnire și de rostire, de emoție și de bucurie pentru cei care visează să creeze, pentru cei care trudesc și care învață să se apropie de poezie.
A fost, de fapt, activitatea impecabil organizată de Cenaclul „Voci eminesciene” de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” întru întâmpinarea Zilei Internaționale a Poeziei. Un cenaclu pe care Revista de Cultură Nord Literar l-a avut aproape mereu.
A fost cu montaj de poezie, cu recitări din creația unor poeți consacrați, dar și din creațiile proprii ale elevilor din cenaclu, cu momentul muzical al contratenorului Romeo Cornelius, cu recitalul Alinei Andreicuț acompaniate de Sorina Gherman, dar și cu vocea delicată a Alexandrei Țară.
Au fost alături de elevi dascălii lor dr. Monica D. Cândea, Corina Ramona Fonai, Cristina Rettegi, poeții Gheorghe Pârja, Nicolae Scheianu, Flaviu Mihali, precum și managerul Revistei de Cultură Nord Literar Dana Buzura-Gagniuc.
Dana BUZURA-GAGNIUC
Credit foto: Ionică Moldovan, Monica D. Cândea, Flaviu Mihali, Alina Andreicuț, Dan Carpov, Științele Comunicării, Baia Mare, UTCN
Material publicat în revista Nord Literar nr. 3 (262), martie 2025