Un februarie plin, dar nu încărcat; intens, dar nu apăsător; înghețat, dar nu rece… Așa a fost luna care s-a grăbit spre primăvară, într-un tăvălug al evenimentelor culturale ale Nordului.
S-a pus piatra de temelie a Cenaclului „Rivulus Dominarum”
La Shura Bistro Caffe din Baia Mare, într-o sală ticsită de lume bună, în care generațiile și-au împletit dialogul și ideile, miercuri, 19 februarie, s-a pus piatra de temelie a Cenaclului „Rivulus Dominarum” al Revistei de Cultură Nord Literar.
„Cenaclul se dorește un spațiu al dialogului, fundamentat pe exigență, pe calitate și pe preocupare reală pentru cultură. Dorim să se nască aici idei, proiecte, cărți, antologii, să ne întâlnim cu scop, cu nerv, cu efect, să devenim o mișcare literară, o respirație culturală proaspătă a acestui spațiu. Vom promova literatura de bună calitate și pe autorii ei și nu vom ridica ode mediocrității. Vom fi deschiși sprijinirii tinerilor talentați. L-am numit «Rivulus Dominarum», pentru că s-a născut aici, în inima cetății” – a afirmat Dana Buzura-Gagniuc, managerul Revistei de Cultură „Nord Literar”.
Programul serii a fost o țesătură între poezie și muzică, iar cele două ore s-au scurs mai repede decât ne-am fi dorit. Au recitat din creațiile proprii: Elena Cărăușan, Valeria Bilț, Terezia Filip, Ioan Dragoș, Ștefan Jurcă, Teodora Mugur, Flaviu Mihali, Florin Pop, Liviu Coroiu.
Daniel Mircea Pop, solistul grupului „Trei parale”, ne-a călătorit prin muzica lumii, interpretând cântece din culegerile lui Anton Pann, piese de-ale lui Bob Dylan traduse în limba română, precum și compoziții proprii. I-au fost alături Vlad Ciurdaș la cobză și Sorina Gherman la orgă.
Casandra Hauși a oferit un original și emoționant moment de muzică și poezie, iar amfitrionul nostru Ștefan Florian a recitat spectaculos din creația poetului Ion Mureșan.
„Hrisovul întemeietor” al cenaclului a fost semnat de toți cei prezenți. Un document care va rămâne peste timp o dovadă că, într-o seară înghețată de februarie, am aprins focul unui început. Cu toții au primit semne de carte care atestă faptul că au fost „martori la întemeiere”.
În acest spațiu boem, cenaclul va avea întâlniri lunare, cu teme riguros stabilite și anunțate dinainte, cu invitați speciali.
Nu există bucurie mai mare pentru organizatori decât să întrebe lumea la plecare: „Când va fi următoarea întâlnire?”. Va fi curând și va fi la fel.
Farmecul discret al frumuseții
Întâlnirea cu Ioana Nicolaie a fost o călătorie în căutarea frumosului din lume, de lângă noi, din noi, precum și un discurs cald despre frumusețea literaturii. Într-o seară înghețată de final de iarnă, o sală plină de dascăli și de copii a ascultat povestea frumuseții, pornind de la metafora vechiului aparat de fotografiat stricat primit de autoare în copilărie, cu care ea făcea fotografii imaginare. Decupa frumosul. A fost o poveste despre viața autoarei, asumată și zidită în cărțile ei, care, în cea mai mare parte, s-au construit în jurul personajelor din familia sa.
Cea mai nouă dintre cărți, Drumul spre Soare-Răsare, cartea pe care a prezentat-o publicului, este dedicată fratelui său și tulburătoarei sale povești de viață. Evenimentul a avut loc la Colegiul Național „Vasile Lucaciu” din Baia Mare și a fost organizat cu sprijinul Clubului Rotary din Sighetu Marmației și al Inspectoratului Școlar Județean Maramureș.
Despre a citi și despre a vorbi cu sens
Cititul e un gest extrem de personal, cu profunde resorturi intime, care ține de tabieturi, de stări, de momente, de spațiul privat, de relaționarea în singurătate cu cartea, cu autorul, cu personajele. E un gest aproape egoist. Și… o indefinibilă bucurie în singurătate.
Dar „cititul împreună” devine deopotrivă o tăcere și o vorbire cu sens, este o căutare, o preocupare, o raportare la Celălalt. Un gest altruist, așadar. De „Ziua Cititului Împreună”, ne-am bucurat de lectura unor texte din cărți cunoscute, precum și de lectura unor texte noi, alături de elevii Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Baia Mare.
Sub genericul „Stai calm și citește împreună cu toți, pentru toți!”, elevii au citit din Minunea de R. J. Palacio și din Războiul care mi-a salvat viața al lui Kimberly Brubaker Bradley.
Dana Buzura-Gagniuc, managerul Revistei de Cultură Nord Literar, și poetul Flaviu Mihali le-au citit elevilor fragmente din volumele pe care le au în pregătire și le-au vorbit despre importanța lecturii, prezentându-le, de asemenea, numărul din ianuarie al revistei.
Ora petrecută împreună a fost o citire și o vorbire cu sens. Alături de elevi au fost, ca întotdeauna, cu empatie și cu emoție, inițiatoarele proiectului: prof. dr. Monica D. Cândea, prof. Ramona Corina Fonai și consilier psihologic Raluca Pop.
Mircea Bochiș 75. Expoziție aniversară
Mircea Bochiș e o prezență care nu poate trece neobservată, fie că vorbim de pictura sa, de sculptură, de colecția de ceasuri, de lecturile sale. Ori, pur și simplu, de dialogurile cu el.
În 15 februarie, artistul plastic Mircea Bochiș, membru fondator al Revistei de Cultură Nord Literar, a împlinit șaptezeci și cinci de ani. Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” din Baia Mare i-a organizat, cu acest prilej, o expoziție – „Biblioteca mentală” –, care a fost vernisată vineri, 14 februarie, în prezența unui mare număr de invitați. Autorul a fost prezentat „în 75 de ipostaze” de directorul bibliotecii, dr. Teodor Ardelean.
Un discurs care a conturat sintetic și relevant o personalitate complexă, profund ancorată în fenomenul artistic național și internațional.
Nord Literar a lansat ideea unui Festival al Cărții la Baia Mare
În cadrul evenimentului „Civic – Comunitate”, organizat de Primăria Municipiului Baia Mare, managerul Revistei de Cultură Nord Literar a dezvăluit intenția instituției de a organiza un festival al cărții în Baia Mare. Acesta se dorește o extensie a Zilelor Revistei, care se organizează în fiecare an, un mod de a integra cartea, muzica, poezia, gastronomia într-un oraș și într-un județ care au scriitori de prim rang, istorie literară și cultură a cărții care merită să aibă o sărbătoare a lor. Așa am aflat că Baia Mare are de curând o „Esplanadă a cărții”, un spațiu amenajat pe malul râului Săsar, care s-ar preta la evenimente dedicate culturii, literaturii și creatorilor ei. Propunerea a fost agreată de autoritățile locale, iar acest fapt ne sporește speranța că ideea noastră va putea fi pusă în practică.
Între emoția estetică și fenomenologie
O conferință cu un titlu seducător, „Întâlniri în sălbăticie. Un cadru conceptual pentru a investiga interacțiunile om-animal”, ca o provocare la a analiza din perspectivă fenomenologică a unor asemenea întâlniri, a avut loc vineri, 31 ianuarie, în Sala de conferințe a Bibliotecii Centrului Universitar Nord din Baia Mare. Conferința, susținută de prof. univ. dr. Ion Copoeru de la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca și moderată de prof. univ. emerit Petru Dunca, a lansat o temă de meditație și de studiu vizavi de relația om-natură, om-animal, de experiențele – inclusiv estetice – pe care le pot provoca asemenea întâlniri. O sală arhiplină și un dialog care s-a închegat ușor sunt ingredientele unei întâlniri reușite, organizate impecabil de Școala Doctorală de Filosofie a Universității Tehnice din Cluj-Napoca împreună cu domeniul Filosofie al Centrului Universitar Nord.
Dana BUZURA-GAGNIUC
Foto: Primăria Municipiului Baia Mare, Monica D. Cândea, Oana Oșanu, Mircea Hășmășan, Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” din Baia Mare.
Material publicat în revista Nord Literar nr. 2 (261), februarie 2025