Adunăm în cuvinte și în imagini, în numărul de vară al revistei, momentele și evenimentele la care Nord Literar a participat în aceste ultime săptămâni, ca o mărturie a efervescenței estivale culturale a acestui spațiu.
La pas prin „Camera Densă”
Vernisajul expoziției „Camera Densă” a artistului plastic Mircea Bochiș a reunit în spațiul generos al Muzeului Județean de Artă „Centrul Artistic Baia Mare” nume importante ale culturii românești, precum și un numeros public. A fost un prilej de a privi lucrările ample ale autorului și de a asculta discursurile unor distinși oaspeți, precum Cristian Pătrășconiu – redactor-șef adjunct al revistei România literară, istoricul de artă Dalina Bădescu și criticul de artă Pavel Șușară. Dacă jurnalistul Cristian Pătrășconiu a abordat perspectiva literară a creației lui Mircea Bochiș, ca autor de discurs, ca autor de carte, Dalina Bădescu a aruncat o privire asupra relației artistului cu timpul. „Ne pune în față natura timpului, ne pune să ne gândim la ce înseamnă timpul. E o lume desprinsă din cotidian”. Pavel Șușară a conturat portretul autorului ca pictor, sculptor și, deopotrivă, scriitor. „Mircea Bochiș nu este doar pictor. Există în tipul lui de personalitate, în anvergura creației lui un fel de manifestare enciclopedică, un fel de proteism de tip leonardesc. Avem în Mircea Bochiș un sculptor remarcabil, și la scară mică, și la scară mare, care a pus permanent în față creația, și nu s-a pus în față pe el însuși. Este și un extraordinar om de litere, fiind un scriitor de o sagacitate și de o inteligență cu totul ieșite din comun și, în același timp, având o capacitate de mobilizare a culturii narative prin produse care poartă amprenta lui, stilistica lui și întreaga lui personalitate. El are la originea tuturor lucrurilor, fie că pictează sau sculptează, o idee unică, o idee generatoare, care reverberează în toate celelalte.”
O carte ca o fântână
Dascăl, doctor în filologie, prezență dinamică în lumea culturală transilvană, un element de coagulare a energiei culturale și literare a zonei Lăpușului, autoare a mai multor cărți, Valeria Bilț oferă publicului un volum cu un titlu incitant: Blestemat a fi oricare, apărut de curând la Editura Actaeon Books din Baia Mare. Așa cum însăși ea recunoaște, este „caietul vieții ei”, un volum născut din curajul cu care autoarea și-a luat nefericirea în palme și a deznodat-o, a descâlcit-o, a întrebat-o, a transformat-o în cuvânt, în mesaj, în creație. Cartea este plină de întrebări, a căror succesiune se transformă în răspuns. Întrebând, de fapt autoarea răspunde. Și ne poartă, cu decență și sensibilitate, prin stările prin care trece o mamă care învață să supraviețuiască dispariției într-un teribil accident de mașină a fiului său de optsprezece ani.
Lansarea cărții la Librăria „Cărturești” din Baia Mare a fost mai mult o stare, o emoție, o bucurie a mărturisirii. Au fost alături de autoare editorul cărții, Daniela Sitar-Tăut, cea care semnează și prefața, conf. univ. dr. Gheorghe Mihai Bârlea și Dana Buzura-Gagniuc, manager al Revistei de Cultură Nord Literar.
„Pentru mine, cărțile sunt precum fântânile. În unele te privești și te vezi, în altele te scufunzi fără puterea de a opri alunecarea, din altele bei pe nerăsuflate să-ți ostoiești setea. Nu știi niciodată cum ieși din ele. Altele, prin forțe neștiute, te atrag înspre adânc. E un vârtej în care intri. Cum? De ce? Aici, arta autorului este cea care știe și poate să săvârșească ritualul. Aici, m-am dus până la adâncul cel mai adânc, pentru că așa e cartea. Cum am ieșit din ea? Cu o convingere fermă: avem în fața noastră un exemplu de om care și-a transformat suferința în lumină, în cuvânt, în putere.” (Dana Buzura-Gagniuc)
Paroles de profs – primul număr
Lansarea primului număr al unei reviste cu un titlu splendid, Paroles de profs – editate de Filiala Maramureș a Asociației Române a Profesorilor Francofoni –, dublată de aducerea pe tapet a proiectelor duse la bun-sfârșit în acest an școlar, s-a constituit într-un eveniment elegant, desfășurat în sala de conferințe a Bibliotecii Centrului Universitar Nord – Baia Mare. Revista, apărută la Editura Maria Montessori a Casei Corpului Didactic Maramureș, este realizată în condiții grafice de excepție, cu un conținut bogat, cu teme de interes pentru profesorii de limba franceză și nu numai. Ea este rodul muncii unei echipe formate din Rodica Mone, Camelia Muraru, Ramona Astalâș și Mihaela Cuciureanu. „De ce a fost nevoie de această revistă? Pentru că avem lucruri importante de spus, pentru că suntem credibili și pentru că ne hrănim din bucuria de a împărtăși” – a afirmat prof. Rodica Mone.
Pentru Nord Literar, întâlnirea cu profesorii francofoni a fost un prilej de evocare a importanței colaborării oamenilor care cred în forța cuvântului, în rolul educației și al culturii. „În acest prezent alert, în care zilnic suntem nevoiți să facem față asaltului mediocrității, rolul intelectualilor, al dascălilor, al modelelor umane, al oamenilor care pot împrăștia lumina cunoașterii în jurul lor este esențial” – a afirmat managerul Revistei de Cultură Nord Literar, Dana Buzura-Gagniuc. Profesorii au primit cu bucurie invitația de a colabora cu traduceri la revista Nord Literar.
Neuitându-l pe Eminescu
„Geniul nu e altceva decât imaginea unui popor reflectată în ființa unei individualități, care scoate neamul său din sfera nestatorniciei momentului și-l leagă cu veșnicia”, spune Nietzsche. Despre Eminescu, poetul care este pentru români ceea ce e Goethe pentru germani, Shakespeare pentru englezi ori Dante pentru italieni, adică o esențializare a ceea ce reprezintă spiritul, valorile și creativitatea acestui neam, s-a vorbit la Muzeul Satului din Baia Mare. Activitatea s-a derulat grație parteneriatului dintre Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Muzeul de Etnografie și Artă Populară Maramureș și Revista de Cultură Nord Literar și s-a concretizat într-un moment dedicat poetului național, de la moartea căruia s-au împlinit 135 de ani în 15 iunie.
Și cum poți să-ți omagiezi înaintașii de geniu decât neuitându-i, evocându-le opera, personalitatea, spunând cu voce tare ceea ce și ei au spus la rândul lor? Astfel, valorile în care au crezut și pentru care au luptat nu se pierd. Măcar în conștiința publicului ele trebuie să rămână puse în ramă sau pe raftul de sus.
Generația matură, prof. Monica D. Cândea, Monica Mare – managerul Muzeului de Etnografie și Artă Populară, Dana Buzura-Gagniuc – managerul Revistei de Cultură Nord Literar, Alexandra Lazăr – muzeograf, prof. Alina Andreicuț, a conturat personalitatea lui Eminescu, a stabilit coordonatele geniului, precum și legătura poetului cu lumea satului. În splendidul decor din Satul de pe Deal, s-a recitat și s-a cântat, s-a povestit și s-a ascultat și s-au creat emoție și energie bună. Dana Buzura-Gagniuc le-a prezentat elevilor cea mai recentă carte a prof. univ. dr. Mircea Popa, Eminescu, trepte ale devenirii, apărută la Editura Școala Ardeleană în 2024, un volum consistent, o lectură utilă pentru a-l cunoaște pe poetul național din multiple perspective. „S-ar putea să vină o zi în care copilul vostru să vă întrebe «Eu de-al cui sunt?» Ce-i veți răspunde? Că poate răspunsul «Ești al nostru, al părinților» nu-l va mulțumi. Și-atunci, va trebui să mergeți mai în spate, să coborâți sau să urcați în istorie, în cultură. Și să-i spuneți «Ești al lui Eminescu, al lui Blaga, al lui Brâncuși…»”
Bucuria înaltelor întâlniri
A fost o bucurie pentru echipa Nord Literar să participe la aniversarea a 75 de ani de existență a Filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor din România. O întâlnire cu oameni dragi și un fericit prilej de a fi împreună la lansarea volumului Cartea cărților copilăriei – o splendidă antologie gândită de președintele filialei, Irina Petraș – și la simpozionul „Transilvania scriitorilor”, la care cuvântul de deschidere a aparținut președintelui Academiei Române, Ioan-Aurel Pop. „A fost, fără îndoială, Transilvania un loc de ispititor belșug și de trecere a oștilor, dar a rămas mereu și un loc al oamenilor statornici. Scriitorii români transilvani, de când știm – poate de la Olahus încoace –, au fost moraliști sau moralizatori, adică au urmărit nu atât să-i răsfețe pe cititori, cât să-i învețe. A fost mai demult o sete de învățătură bună și de viață rânduită după reguli de morală, încât scrierile erau obligate să fie împodobite și cu câte o doză de înțelepciune ca să fie citite, apreciate, lăudate.” (Ioan-Aurel Pop)
Patru zile de evenimente culturale la Târgu Lăpuș
Ajuns la cea de-a patra ediție, Festivalul Internațional de Literatură, Artă și Tradiții „Zilele iei, zilele poeziei” a adus la Târgu Lăpuș numeroși oameni de cultură din țară și din străinătate. Au fost patru zile intense de dialoguri întru poezie, de conferințe, lansări de carte, spectacole și energie bună, grație atâtor oameni reuniți sub semnul creației. Evenimentul a fost posibil grație parteneriatului dintre Asociația Transilvană pentru Literatura și Cultura Poporului Român – Despărțământul „Astra Lăpușeană” și Primăria Orașului Târgu Lăpuș, iar sufletul festivalului a fost prof.dr. Valeria Bilț. Deschiderea festivă din 27 iunie a fost urmată de trei conferințe cu subiecte complementare: Incursiuni în proza fantastică – susținută de prof.univ.dr. Gheorghe Glodeanu; Dracula – legendă, mit și adevăr – susținută de publicistul-poet Gordano Lupi (Italia) și o prezentare a volumului The impaler. A biography of Vlad III Dracula de Alexandru Buican, realizată de prof.dr. Daniela Sitar-Tăut. Evenimentele organizate la Târgu Lăpuș au constituit un bun prilej de prezentare a revistei de cultură Nord Literar pentru toți invitații prezenți.
Dana BUZURA-GAGNIUC
Fotografii: Cristian Robescu, Monica D. Cândea, Rodica Mone, Sandor Lucas
Material publicat în revista Nord Literar nr. 7-8 (254-255), iulie-august 2024