Ziua Limbilor Europei, sărbătorită în fiecare an la 26 septembrie, a fost un bun prilej de a lansa suplimentul Revistei de Cultură ”Nord Literar” – ”Scriitori din Nord/Ecrivains du Nord/Writers of the North”. Volumul de traduceri, apărut în vara acestui an la Editura Actaeon Books, realizat de elevi ai Colegiului Național ”Vasile Lucaciu” Baia Mare, sub coordonarea profesoarelor Daniela Sitar-Tăut, Aneta Făzăcaș și Andreea Laurențiu, cuprinde versuri și proză din creația unor autori maramureșeni precum: George Achim, Alexa Gavril Bâle, Gheorghe Mihai Bârlea, Florica Bud, Augustin Buzura, Elena Cărăușan, Betty Kirchmajer-Donca, Rodica Dragomir, Ioan Groșan, Marian Ilea, Ștefan Jurcă, Vasile Morar, Vasile Muste, Gheorghe Pârja, Lucian Perța, Nicolae Scheianu, Ioana Ileana Ștețco, Echim Vancea.
”În această zi, la nivelul multor instituții de cultură din țară, se organizează simpozioane, concursuri, cafenele literare, pentru a marca importanța multilingvismului. S-ar putea spune că noi suntem cu un pas în față, pentru că am realizat acest supliment încă din vară, înainte de prima ediție a Târgului de carte organizat de Revista de Cultură ”Nord Literar” în cadrul aniversării a 20 de ani de activitate. Venim, astfel, în întâmpinarea unei zile care se aniversează din 2001 încoace și care transmite un mesaj clar: importanța individualității în diversitate, rolul tot mai accentuat al multiculturalismului. La Târgul de carte, am prezentat succint suplimentele revistei, pentru că ”Nord Literar” a realizat patru suplimente în ultimul an. Așadar dorim ca, azi, să răsplătim efortul elevilor și al dascălilor care s-au implicat în realizarea acestui volum, oferindu-le diplome și cărți.” – a precizat Dana Buzura-Gagniuc, managerul ”Nord Literar”.
”Am selecționat, pentru demersul nostru, doar membri ai Uniunii Scriitorilor din România, pentru a impune un oarecare criteriu valoric, în vreme ce alegerea autorilor și textele prezente în el a aparținut traducătorilor.” (Daniela Sitar-Tăut)
Despre importanța cunoașterii și a promovării valorilor literaturii locale, precum și despre rolul revistelor de cultură au vorbit istoricul literar Săluc Horvat – fost manager al Revistei de Cultură ”Nord Literar și poetul Gheorghe Mihai Bârlea. La eveniment au participat și o parte din autorii ale căror creații sunt cuprinse în volumul prezentat: Elena Cărăușan, Florica Bud, Rodica Dragomir, Ștefan Jurcă, Alexa Mihai Bâle, Nicolae Scheianu.
Au fost premiați, de asemenea, elevii colegiului care, sub coordonarea profesorului Adrian Șovago, au participat la Târgul de carte, cu expoziția ”Frânturi din comunism”. A fost o oră de discuții interesante și utile în fața unei săli pline. Finalul a aparținut muzicii folk. Profesoara Alina Andreicuț a interpretat două cântece pe versuri de Elena Cărăușan și Nicolae Scheianu.
Evenimentul de azi a fost posibil grație colaborării dintre Revista de Cultură ”Nord Literar”, Colegiul Național ”Vasile Lucaciu” Baia Mare, Reprezentanța Maramureș a Filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor din România și Editura Actaeon Books.
(Foto, Ecrivains)