În inima orașului medieval, în centrul istoric, lucrările sculptorului băimărean, fiu al Maramureșului, cheamă și îndeamnă la așezare și contemplare. Odată ce ai pășit în muzeu, pătrunzi într-o altă lume, în care nu mai auzi zgomotul de afară, o muzică adecvată te însoțește în atelierul marelui artist și te simți acasă la Gheza Vida și, în aceeași măsură, acasă la tine. E recreată acea atmosferă de familiaritate, de căldură a spațiului personal. Plimbându-te printre uneltele lui și poate pe lângă o lucrare neterminată, parcă ai vrea să îl vezi luând dalta și ciocanul și, în acea tăcere complice, să auzi doar cum se desprind așchii din ce înainte fusese bucată de lemn devenită artă. Muzeul Memorial „Gheza Vida” a fost inaugurat odată cu aniversarea Centenarului 1913-2013, ca un omagiu adus memoriei și operei sale. Familia artistului a donat lucrările ce se aflau în atelierul casei sale, oferind această moștenire culturală de neprețuit orașului în care s-a născut.
Astfel, lucrările se află acum în patrimoniul municipiului Baia Mare, într-un spațiu al municipalității care pune în valoare în cel mai frumos mod calitatea și profunzimea lucrărilor lui Vida.
Muzeul se află în Piața Libertății, nr.17, fiind conceput ca o amplă expoziție de către fiica maestrului, artista Zoe Vida Porumb, împreună cu acad. Marius Porumb, care cu deosebită grijă s-au ocupat, timp de peste zece ani, împreună cu Asociația „Ars Transsilvaniae Romania”, cu sprijinul Primăriei Municipiului Baia Mare, de organizarea și de finanțarea, an de an, a evenimentelor care să păstreze vie amintirea marelui sculptor.
Din 1 noiembrie 2022, muzeului i s-a conferit Egida Academiei Române, fapt ce onorează și obligă la înalt profesionalism, certificând importanța majoră a existenței și a continuității Muzeului Memorial în spațiul cultural-artistic al municipiului.
Muzeul Memorial „Gheza Vida” cuprinde un mare număr de lucrări, unele finalizate, care au fost în expoziții naționale și internaționale, altele fiind sculpturi în diferite faze ale creației. Amintim Autoportretul, realizat în anul 1963, marcând astfel vârsta de cincizeci de ani a artistului, Măști de la Moisei, Cușma dracului, Cap de țăran, Ursitoarele, Dragoș Vodă, Pădurea povestește, Nunta șerpilor, Omul pădurii, Amintiri din copilărie III, Copil la izvor – aceasta fiind ultima lucrare a artistului, realizată în anul 1980. Fiecare lucrare are în spate o poveste, ne dezvăluie treptat universul în care a trăit și a creat Gheza Vida. Descoperim ancorarea lui în lumea Maramureșului, o lume aparte, cu ritualuri împotriva răului, de protecție, cu expresivitate specifică; ni se dezvăluie prețuirea pe care maestrul o are pentru istoria țării noastre și pentru cei care s-au jertfit pentru ea.
Sculpturile sale nu sunt netede, finisate, în ele vezi mușcătura energică a dălții, percepi legătura creată între artist, uneltele cu care a lucrat și bucata de lemn ce prinde formă și capătă viață. Vida nu elimină din trunchiul de copac decât exact cât trebuie, așa că, în final, vezi în sculptura sa atât lucrarea naturii, cât și pe aceea a artistului, completându-se una pe cealaltă. Muzeul cuprinde de asemenea mai multe nuduri, dar și piese de mobilier cioplite, numeroase topoare și dălți, unelte diverse, desene în cărbune și tuș, schițe de atelier, crochiuri semnate de Vida, afișe de la expozițiile sale din țară și din străinătate. Cu bunăvoința familiei, care a adus din colecția personală un număr însemnat de lucrări, întâlnim și portrete ale sculptorului semnate de mari artiști, precum Corneliu Baba, Stan Ion Pătraș, Cik Damadian, Vasile Kazar, Eugen Taru, Paul Erdős, Gavril Tőrős.
Familia maestrului intenționează să facă o nouă donație, care să cuprindă lucrări de artă, cărți, fotografii, obiecte personale ce i-au aparținut lui Vida, care vor îmbogăți și întregi experiența vizitării muzeului – ceea ce, desigur, necesită un spațiu expozițional mai mare.
De-a lungul celor peste unsprezece ani de existență, la Muzeul Memorial „Gheza Vida” s-au desfășurat numeroase evenimente – seri culturale, de evocare a marelui sculptor și a activității sale artistice, lansări de carte, Expoziția „Gheza Vida și prietenii săi artiști”, vernisată în octombrie 2017, cuprinzând creații ale unor cunoscuți artiști, apropiați lui Vida: Sandor Ziffer, Geza Kadar, Alma Redlinger, Iuliu Dudas,Traian Moldovan, Ioan Marchiș; expoziția de ceramică și grafică „Un gând pentru meșterul Vida” și, pe parcursul mai multor ani, „Noaptea Muzeelor” și „Noaptea Albă a Galeriilor”. În colaborare cu Academia Română și cu Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” din Baia Mare, cu sprijinul domnului director Teodor Ardelean, care a fost mereu alături de noi în toate demersurile și la toate evenimentele și pentru care avem un gând de aleasă prețuire, Asociația „Ars Transsilvaniae Romania” a realizat Simpozionul „Gheza Vida – Un maramureșean pentru eternitate – 110 ani de la nașterea marelui artist”, desfășurat între 2 și 4 martie 2023. Cu ocazia acestui eveniment, muzeul a avut onoarea de a primi diploma acordată postmortem „Gheza Vida – Cetățean de onoare al Municipiului Baia Mare”, înmânată de domnul primar Ioan Doru Dăncuș, căruia îi adresăm calde mulțumiri pentru importanța pe care o acordă marelui sculptor în contextul vieții artistice băimărene.
Muzeul păstrează o strânsă legătură cu Pavilionul Expozițional, Colecția de Cactuși „Gheza Vida”, colecție care a fost donată municipiului Baia Mare de Ecaterina Vida, după anul 1980, anul plecării sculptorului spre veșnicie. Familia artistului a dăruit o serie de tablouri, fotografii-document, înmănuncheate într-o expoziție intitulată „Sculptorul și cactușii”. Asociația „Ars Transsilvaniae Romania” continuă promovarea Muzeului Memorial „Gheza Vida”, oferind în incinta acestuia spre vizitare un bust al sculptorului Gheza Vida realizat în anul 2017 de către sculptor dr. Ioan Marchiș. Transpunerea în bronz a acestui bust este expusă la intrarea în Pavilionul Expozițional al Colecției de Cactuși mai sus menționat, în semn de prețuire pentru tot ce a însemnat Gheza Vida pentru orașul în care a trăit și în care și-a desfășurat activitatea artistică. O inițiativă a Asociației „Ars Transsilvaniae Romania” este realizarea, în viitorul apropiat, a unui „Itinerariu cultural-artistic VIDA”, ce reunește locurile din Baia Mare ce au legătură cu viața și opera artistului: Pavilionul Cactușilor din Parcul Central, Muzeul de Artă, Muzeul Memorial, Muzeul de Etnografie, „Sfatul Bătrânilor”.
Muzeul Memorial „Gheza Vida” are intrarea liberă, permite fotografierea și asigură un ghidaj amplu despre tot ce a însemnat Vida pentru comunitate și pentru viața artistică a acesteia, atât pentru vizitatorii români, cât și pentru cei străini (în limba engleză).
Nu în ultimul rând, menționăm că, de-a lungul celor unsprezece ani de existență neîntreruptă, am avut onoarea de a primi peste patruzeci de mii de vizitatori din țară, dar și din cele mai îndepărtate colțuri ale lumii – Noua Zeelandă, Australia, India, Brazilia, SUA, Canada și multe, multe altele.
Vizitatorii care ne-au lăsat câteva rânduri așternute în caietul de impresii al muzeului ne copleșesc cu bucuria experienței avute acasă la Vida și ne confirmă totodată importanța existenței Muzeului Memorial „Gheza Vida” pe harta celor mai importante obiective cultural-artistice ale Municipiului Baia Mare și ale județului Maramureș.
Elena Veronica VANCEA
Material publicat în revista Nord Literar nr. 4 (263), aprilie 2025